top of page

Tumorile cerebrale primare


Menigeom convexitar parietal stang cu hemipareza dreapta.

Tumorile cerebrale reprezinta sunt o parte a patologiei oncologice cu localizare la nivelul sistemului nervos central. Nimeni nu cunoaste cauza exacta care determina aparitia acestora. Exista insa cativa factori de risc predispozanti stabiliti in urma cercetarilor recente. Una din aceste cause ar fi iradierea cerebrala cu doze mari in copilarie care predispune la aparitia tumorilor cerebrale la varsta adulta, alti factori de risc sunt anumite boli genetice cum ar fi neurofibromatoza sau sindromul Li-Fraumeni. Aceste cazuri insa reprezinta doar un mic procentaj din totalul tumorilor cerebrale primare diagnosticate in fiecare an care in Statele Unite ale Americii este de aproximativ 35.000. Varsta este de asemena un factor de risc. De aceea in cadrul populatiei de peste 65 de ani frecventa tumorilor cerebrale este de petru ori mai mare decat la populatia tanara.

Tumorile cerebrale primare sunt tumori care au ca si punct de plecare creierul spre deosebire de tumorile secundare cerebrale care sunt metastaze ale unor procese neoplazice din alte organe. Nu toate tumorile cerebrale primare sunt canceroase; tumorile benigne nu sunt agresive si in mod normal nu disemineaza in tesuturile invecinate desi uneori pot fi “maligne”prin localizare, volum si compresia pe tesutul cerebral invecinat.

Ce este o tumora? Tumora este o masa de tesut care se formeaza prin acumularea unor cellule anormale. In mod normal cellule din corpul uman imbatranesc, mor si sunt inlocuite cu alte celule. In cazul cancerului si a altor tumori apare o anomalie in ciclul acesta si celulele tumorale cresc si chiar daca corpul nu are nevoie de ele nu mor. Pe masura ce acest process evolueaza, tumora continua sa creasca si din ce in ce mai multe celule sunt adaugate masei tumorale.

Tumorile cerebrale primare iau nastere din celulele normale care formeaza creierul si sistemul nervos central si sunt denumite dupa celula cerebrala initiala de la care s-au format. Cele mai commune tipuri de tumori cerebrale la persoana adulta sunt glioamele si astrocitoamele. Aceste tumori se formeaza din astrocite si alte tipuri de celule gliale care sunt de fapt celule ce formeaza matricea neuronale unde sunt localizati neuronii.

Diferenta dintre tumorile cerebrale benigne si maligne este ca tumorile benigne nu sunt canceroase. Tumorile cerebrale primare maligne sunt cancere care au originea in tesutul cerebral, au o rata de crestere rapida, si invadeaza agresiv tesutul inconjurator. Desi cancerul cerebral se extinde rar la alte organe, el poate sa se extinda in alte parti ale sistemului nervos central.

Tumorile cerebrale benigne au de obicei limite nete si nu sunt situate profund in tesutul cerebral. Acest lucru le face mai usor de operat cu conditia sa fie situate intr-o zona a creierului care sa permita un abord chirurgical facil. Dupa ce au fost indepartate chirurgical, uneori se pot reface desi tumorile benigne mai putin probabil recidiveaza in cazul unei exereze complete. Dintre tumorile cerebrale benigne sunt de amintit meningeoamele, neurinoamele, etc.

Desi si tumorile benigne din alte parti ale corpului pot cauza probleme, in general ele nu sunt considerate a fi o problema majora de sanatate sau sa puna in pericol viata. In cazul tumorilor benigne cerebrale situatia este diferita ele putand pune in pericol viata pacientului. Tumorile cerebrale produc distructii in tesutul nervos din jurul lor cauzand procese inflamatorii si exercitand presiune pe tesutul cerebral dimprejur si chiar crescand semnificativ presiunea intracraniana. Volumul cutiei craniene este fix si orice masa tumorala va duce la o crstere a presiunii intracraniene.

Simptomele tumorilor cerebrale.

Simptomele variaza in functie de tipul si localizarea tumorii. Diferite zone din creier sunt responsabile de controlul anumitor functii ale corpului astfel incat localizarea tumorii cerebrale poate fi responsabile de anumite deficite neurologice.

Anumite tumori nu prezinta nici un simptom pana cand devin suficient de mari si atunci produc o deterioare rapida a starii de sanatate. Alte tumori pot prezenta simptome care se agraveaza progresiv.

Cel mai comun symptom initial al unei tumori cerebrale este cefaleea. De obicei durerea de cap data de o tumora cerebrala nu raspunde la medicamentele antialgice uzuale. Trebuie sa atrag atentia aici ca cea mai mare parte a durerilor de cap nu apar in contextual unei tumori cerebrale.

Alte simptome ale tumorilor cerebrale sunt: crizele epileptice, tulburari de vorbire sau de auz, tulburari de vedere, probleme de echilibru, dificultatea la mers, slabiciuni si amorteli in maini sau picioare, tulburari de memorie, schimbari de personalitate, tulburari de concentrare, slabiciuni pe o parte a corpului, etc.

Este important de retinut ca aceste simptome pot fi cauzate de o multitudine de alte afectiuni diferite. Nu trebuie presupus ca cineva care prezinta simptomele mai sus mentionate are o tumora cerebrala. De aceia trebuie efectuat un control la medical dumneavoastra.

Diagnosticarea tumorilor cerebrale

Initial este examenul neurologic efectuat de medical dumneavoastra, antecedentele personale medicale si ale familiei dumneavoastra. Daca exista vreun motiv de a suspiciona o tumora cerebrala atunci se vor face una sau mai multe din urmatoarele investigatii imagistice: rezonanta magnetica nucleara (RMN), computer tomograf (CT), angiografie.

Se poate face apoi o biopsie cerebrala pentru a determina daca tumora este cancer sau nu.

Tratament

Exereza chirurgicala a tumorilor cerebrale este de obicei prima optiune de tratament. Uneori tumorile cerebrale nu pot fi indepartate chirurgical din cauza localizarii lor in creier. In acele cazuri se pot efectua tratamente prin radioterapie si chimioterapie pentru a incerca sa reduca volumul tumoral. Uneori radioterapia si chimioterapia sunt folosite in combinatie cu chirurgia pentru a trata eventualele celule tumorale reziduale. Tumorile care sunt localizate profund in creier sau in zone dificil de abordat pot fi tratate prin radiochirurgie (Gamma Knife) care este o forma de iradiere de mare intensitate si focusata.

Din cauza faptului ca tratamentul pentru tumorile cerebrale poate produce distructii de tesut cerebral normal este foarte important de discutat cu medical curant posibile complicatii si riscuri ale tratamentului efectuat. Dupa tratamentul tumorilor cerebrale poate fi nevoie de o reabilitare neurologica

bottom of page