top of page

Metastazele vertebrale

Afectiuni ale coloanei vertebrale

Statistici:

Aproximativ 39.6% dintre barbati si femei sunt diagnosticati cu o boala canceroasa pe parcursul vietii lor. Numarul de cazuri noi de cancer diagnosticate pe an este de 454.8 la 100000 de oameni. Numarul de decese cauzate de cancer este de 171.2 la 100000 de persone per an.

Coloana vertebrala reprezinta al 3-lea loc de metastazare al cancerului dupa plaman si ficat. Aproximativ 5-30% dintre persoanele cu cancer vor avea metastaze la nivelul coloanei iar unele studii releva ca aproximativ 70% dintre persoanele cu cancer prezinta metastaze vertebrale dupa autopsie.

La nivel de Romania inseamna ca in fiecare an aproximativ 90000 de personae sunt diagnosticate cu cancer. Dintre acestea aproximativ 4500 – 27000 prezinta metastaze vertebrale.

Ce sunt afectiunile coloanei vertebrale

Metastazele vertebrale pot distruge vertebrele determinand instabilitate mecanica severa asociata sau nu cu o compresie medulara. De asemenea pot fi localizate la nivelul unei singure vertebre sau pot fi multiple cuprinzand mai multe vertebre.

Cauze/simptome/preventive

Cauzele sunt raspandirea celulelor neoplazice pe cale hematogena cel mai frecvent, la nivelul coloanei vertebrale unde se produce “seeding”-ul tumoral.

Simptomele sunt reprezentate de dureri la nivelul coloanei vertebrale accentuate de in pozitia vertical sau la schimbarile de pozitie semn al unei instabilitati mecanice prin distrugerea ososa de catre metastaza. De asemenea simptomele pot fi si de natura neurologica prin compresia tumorala asupra maduvei si/sau nervilor cu diferite grade de pareza pana la paraplegie cu incontinenta urinara sau fecala.

Cum te putem ajuta

In primul rand preventia este cea mai importanta arma. In contextul unei afectiuni oncologice stiute trebuiesc efctuate controale imagistice cerebrale, spinale, abdominale si toracice pentru a evalua permanent extensia tumorala si pentru a putea trata leziunile metastatice inaninte sa devina simptomatice prin distructia vertebrala.

In cazul unor leziuni metastatice vertebrale descoperite in stadiul incipient tratamentul poate fi prin chimioterapie ajustata si/sau prin radioterapie locala cu scopul de a consolida vertebra si a opri cresterea tumorala cu rezultate destul de bune in preventia complicatiilor neurologice si mecanice.

In cazul unor leziuni metastatice vertebrale care se manifesta prin afectare neurologice sau prezinta instabilitate mecanica vertebrala (tasari vertebrale, cifozari ale coloanei, distructii severe de verterbe, etc) sunt necesare interventii neurochirurgicale decompresive si de reconstructie a coloanei vertebrale folosind diferite sisteme de implanturi din titan si PEEK.

De retinut in contextul unor metastaze vertebrale ca prezenta lor nu este neaparat un factor agravant sau de prognostic mai pesimist al maladiei oncologice de fond dare le trebuiesc descoperite in faze incipiente cand tratamentul lor poate fi mai simplu prin vertebroplastii sau prin iradiere locala evitand astfel interventiile neurochirurgicale majore sau aparitia unei paralizii care de cele mai multe ori daca este instalata si maduva spinarii este lezata prin compresie nu este posibila o recuperare neurologica completa.

bottom of page